Februari 17, 2020

Een trimbeurt voor mijn kat

Een standaard trimbeurt voor je kat
Nadat de afspraak gemaakt werd kom ik thuis bij je langs om de kat te trimmen. Dit heeft als voordeel dat de kat veel minder stress heeft. Ze voelt zich goed in haar eigen omgeving en moet niet in een transportbox.  Voor ik aankom zorg je dat je een tafel vrij hebt waar ik kan werken en leg je een dekentje klaar waar de kat graag op ligt en eventueel wat speelgoed.  Ook het materiaal die je normaal gebruikt voor de vachtverzorging van je kat leg je klaar. Eens ik er ben neem ik de tijd om uitgebreid kennis te maken met je kat, haar op haar gemak te stellen en wat uitleg te geven aan u. U mag gerust bij de trimbeurt aanwezig zijn, de meeste katten zijn daardoor rustiger en u kan ze afleiden van het gebeuren door aaien, praten  of speeltjes. Het trimmen moet wel in een rustige omgeving gebeuren. Luide muziek of werkzaamheden, spelende kinderen,…horen daar niet bij.  Alles staat klaar en het trimmen kan beginnen. Eerst en vooral worden ogen en oortjes schoongemaakt. De puntjes van de nagels worden geknipt en ik kijk of je kat geen gebitsproblemen heeft. Dit is een veel voorkomend probleem waardoor katten minder goed hun vacht kunnen verzorgen en waar men vaak niet onmiddellijk aan denkt. Als ik vermoed dat er gebitsproblemen zijn zal ik u doorverwijzen naar een dierenarts voor verder onderzoek. Daarna is het tijd om de vacht te controleren. Ik kijk waar de vacht verzorging kan gebruiken en voel of er eventuele klitten aanwezig zijn.  Deze worden op een pijnloze manier verwijderd en ik spaar daarbij de vacht zo veel mogelijk. Nadat ik je nog enkele tips geef hoe je zelf de vacht kan verzorgen tussen de trimbeurten door zijn we klaar.

Een uitgebreide trimbeurt voor je kat
Dit is hetzelfde als een standaard trimbeurt, maar hier is er bij het nakijken van de vacht gezien dat er niet enkel klitten aanwezig zijn maar ook vilt. Vilt is niet meer dan vele klitten samen die uiteindelijk een tapijtje vormen die de huid samentrekt. Dit vilt is heel pijnlijk voor je kat. Eens ze een trimbeurt heeft gekregen zul je merken dat ze zich veel vlotter beweegt.

Een uitgebreide trimbeurt voor je kat onder narcose (onder toezicht van een dierenarts)
Als de kat extreem vervilt is waardoor het te stressvol of pijnlijk zou zijn om ze volledig te behandelen kan er besloten te worden om ze onder een licht roesje te brengen. Erg agressief of angstig gedrag bij de kat kan ook een reden zijn.  Ik breng de kat naar de dierenartsenpraktijk waar ik de behandeling zal verderzetten (in Gullegem) of we spreken een nieuwe datum af. Zodra de kat getrimd is mag ze terug naar huis.

Droogwassen
Bij een zeer vette vacht, over het volledige lichaam of plaatselijk, kunnen we de kat droogwassen. Dit is een zeer diervriendelijke manier om de vacht schoon te maken, en zowat de enige als je kat niet van kleinsaf aan geleerd is om in bad te gaan. Er wordt een poeder op de vacht gestrooid en daarna uitgekamd. Het poeder neemt de vetheid weg en de vacht is terug mooi.

Vlooienbehandeling
Als ik merk bij het trimmen dat je kat last heeft van vlooien, dan zal ze een behandeling krijgen met een anti-vlooienspray.