Je kat vachtvriendelijk laten trimmen


Niet elke kattentrimmer van je kat maakt gebruik van vachtvriendelijk trimmen. Bij een klassieke trimbeurt gaat men vaak op regelmatige tijdstippen en soms maandenlang op voorhand een afspraak maken. Dit gebeurt omdat de meeste klassieke trimsters ook honden trimmen en ze van dit standpunt vertrekken. Een hond doet niet aan vachtverzorging en sommige rassen hebben echt onze hulp nodig. Maar een gezonde kat verzorgt haar vacht dagelijks tot wel drie uur lang. Bovendien hebben alle katten een verschillende haarcyclus wat lang op voorhand een trimbeurt inplannen heel moeilijk maakt. Een klassieke trimmer gaat, ook weer naar voorbeeld van de honden, de vacht grondig verzorgen. Men kamt vlijtig, geef de kat vaak een wasbeurt en er wordt ontwold. Iedereen kent ze wel, die foto's die je overal vindt op sociale media van de kat die net onder handen werd genomen en de enorme berg haren die ernaast liggen, liefst groter dan de kat zelf. Want het idee is dat alles dat wordt uitgekamd door de trimster geen last veroorzaakt voor de eigenaar en de kat. Toch? Of niet?

Hoe laat je je kat vachtvriendelijk trimmen?


Een korte omschrijving van het vachtvriendelijk, niet-invasief trimmen is: trimmen op een manier die zowel kat-, huid- en vachtvriendelijk is. Men gaat uit van het principe dat de meeste katten zich perfect zelf kunnen verzorgen en helemaal geen hulp nodig hebben, ze doen het immers al duizenden jaren in de natuur. Bij het vachtvriendelijk trimmen gaan we enkel die plaatsen behandelen waar de kat wel hulp nodig heeft. Je kan dus best langsgaan bij een trimmer die de kattenvacht goed kent om je kat te laten trimmen als hij last heeft van schilfertjes, klitten of vilt. Dit kan gebeuren doordat je kat wat ouder wordt, ergens pijn of stress heeft, maar we zien ook dat langharige katten of raskatten met een robuustere lichaamsbouw vaak wat hulp kunnen gebruiken met trimmen.

Hoe ziet de vacht van een kat eruit ?


De vacht bestaat uit twee soorten haren, namelijk de dekharen en de ondervacht of wolharen. Deze twee soorten haren zijn erg belangrijk voor de kat om zijn temperatuur te kunnen regelen en prikkels aan te voelen, maar dienen ook als bescherming tegen chemische invloeden en mechanisch geweld, zoals krabben en vechten. Ze hebben allebei een verschillende groeicyclus, maar de natuur zorgde ervoor dat beide steeds voldoende aanwezig zijn. Dit is de reden waarom we het vachtvriendelijk trimmen van je kat aanraden. Als je gaat knoeien met de vacht, kunnen er namelijk allerlei problemen optreden.

Hoe verloopt de vachtcyclus bij een kat ?


De vachtcyclus start al nog voor de kat geboren wordt. De kitten komt ter wereld met een mooie vacht. Als de kitten groeit, zie je nooit kale plekken omdat er constant nieuwe haren vormen. Elke kat heeft dus zijn hele leven lang haren van allemaal een andere leeftijd (nieuw, volgroeid, oud). De wetenschappelijke term daarvoor is een mozaïekpatroon. Uit elk haarzakje groeit er één dekhaar en verschillende wolharen. De hoeveelheid wolharen die aanwezig zijn hangt af van het ras, maar ook van de plaats die je bekijkt. Op de buik zijn er bijvoorbeeld veel meer dan op de schedel. Wolharen zijn gemaakt om heel snel losgelaten te kunnen worden. Je kan dit zien als je op bezoek gaat bij de dierenarts en je kat wat stress heeft. Plots ligt er een pak haar op de behandeltafel. De wolharen zijn zo ontworpen omdat ze op die manier in de natuur niet kunnen vast blijven hangen aan laag struikgewas of dergelijke. Bij de minste weerstand laat je kat de haartjes los en kunnen ze snel verder op jacht. Maar dit is ook de reden waarom je kan blijven borstelen bij een kat en er steeds haren blijven komen. Dit is niet heel verstandig of gezond. De wolharen zijn klein en doordat ze gemakkelijk loslaten kan de kat deze zelf gemakkelijk oplikken tijdens haar poetsbeurten. Wolharen worden het hele jaar door gewisseld en hebben een veel kortere levenscyclus dan dekharen. De cyclus van dekharen hangt af van het vachttype van je kat, maar ook van het huiddeel. In de maanden waar er veel licht is zien we dat de vachtgroei maximaal is. De vacht van je dier is een wonderbaarlijk deel van de natuur, dus is het best om daar zelf zo min mogelijk bij in te grijpen. Overvloedig kammen of borstelen, ontwollen, wassen enzovoort kan zorgen dat de vacht zodanig verstoord wordt dat je kat ziek wordt of vachtproblemen krijgt. Daarom is het beter om je kat vachtvriendelijk te laten trimmen door een professional.Maak een afspraak


Onze kattentrimster komt naar jou toe om je kat in eigen huis te trimmen. Zo is het veel minder stresserend voor je kat en voor jezelf, want jij hoeft je kat niet in de wagen te krijgen en vervoeren. Tijdens het trimmen van de vacht, neemt de trimster ook een kijkje naar de nagels van je kat. Onderhoud de nagels tussen twee afspraken door een leuke Rufi-krabpaal voor je kat te bestellen. Neem gerust contact met ons op bij vragen over vachtvriendelijk trimmen of prijsvragen.