logo Kattentrimster Felix Fortuna Vraag en antwoord over je kat

FAQ

Alles wat je ooit wilde weten over je kat maar niet durfde vragen...

Vervoer

Hijgen in de auto kan wijzen op extreme stress. Geef je kat wat extra aandacht door naast haar te gaan zitten of er rustig tegen te praten. De ademhaling zou weer normaal moeten worden zodra de kat uit de auto is. Is dit niet het geval, dan dient een dierenarts geraadpleegd te worden. Het spreekt vanzelf dat katten die er veel last van hebben, niet geschikt zijn om een lange autorit te ondernemen. Je kan wel je kat laten wennen aan de auto, liefst vanaf een jonge leeftijd, door korte autoritjes ermee te maken.

De meeste katten vinden een autorit niet zo leuk. Er komen immers allemaal vreemde geuren en geluiden op hun af in een onbekende omgeving. We kunnen deze stress reduceren door een paar kleine aanpassingen:

De meest voorkomende symptomen bij wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, bij je kat is misselijkheid en braken. Om de symptomen te minimaliseren is het raadzaam om geen grote maaltijden meer te geven aan je kat een uurtje voor vertrek. Kleine maaltijden zijn wel toegestaan, want reizen op een volledig lege maag kan de symptomen ook erger maken. Helpt dit niet voldoende? Ga dan langs bij je dierenarts, deze kan je pilletjes(bvb. Cerenia) voorschrijven die preventief gegeven worden.

Reizen binnen de Europese Unie met je kat:

Voor het reizen buiten de Europese Unie is het steeds noodzakelijk contact op te nemen met je dierenarts om te horen wat er verplicht is in het land waar je naartoe reist.

Kattenoppas

Een kattenoppas aan huis heeft als voordeel dat de kat of katten in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Veel katten die naar een pension gebracht worden ervaren veel stress door een onbekende omgeving met nieuwe geuren en andere dieren. De oppas kan gebeuren door een buur, kennis, familielid, dierenliefhebber of een professionele kattenoppas. Buren, kennissen en familieleden hebben het voordeel dat ze het waarschijnlijk gratis gaan doen, maar nadeel is dat ze het misschien niet zo nauw nemen met de bezoekuurtjes voor je dier of niet veel kennis hebben over het verzorgen van dieren. Aan een professionele kattenoppas hangt dan weer wel een prijskaartje, maar je bent zeker dat je kat alle nodige zorgen zal krijgen. Ze zullen je kat nauwgezet in de gaten houden en inspelen op hun noden. Ook het toedienen van medicatie vormt geen probleem.

Een professionele kattenoppas heeft als voordeel dat ze de juiste kennis hebben om je kat goed te monitoren. Eet ze voldoende? Heeft ze geen stress? Is ze ziek? Heeft ze extra verzorging nodig? Een professionele kattenoppas is geschoold en heeft veel ervaring. Ze kunnen medicatie toedienen op een correcte manier en zijn stipt in hun aanwezigheden zodat de kat een routine opbouwt tijdens de afwezigheid van het baasje. Het is hun beroep om voor je dier te verzorgen, waardoor het in de beste handen is.

Een kattenoppas aan huis zorgt niet enkel dat je kat een propere kattenbak heeft en de eet- en drinkkommetjes gevuld zijn. Ze geven ook aandacht aan je dier, geven updates aan de eigenaars tijdens hun aanwezigheid en verzorgen kleine huishoudelijke taken zoals planten water geven, brievenbus ledigen,….

Het lijkt misschien een leuke oplossing als je er eventjes niet bent om je kat bij iemand te laten logeren zodat je kat niet alleen hoeft te zijn. Dit is voor de meeste katten een erg stressvolle ervaring, en dan vooral als de persoon waar ze gaat logeren nog andere huisdieren heeft. De kat komt immers terecht in een compleet nieuwe omgeving met vreemde geuren. Het kan enkele weken duren alvorens ze zich wat meer op haar gemak voelt. Dit is dus niet echt een geschikte oplossing, tenzij je enkele maanden afwezig zal zijn.

Wetgeving

De leeftijd van het scheiden van de kittens met de moederpoes is in België wettelijk bepaald op 12 weken. Dit is echter het minimum als je het bekijkt vanuit hun evolutie van kitten naar volwassen kat. Er gaan dan ook meer en meer stemmen op om de kittens tot de leeftijd van 16 weken bij de moederpoes te laten. Tot die leeftijd leren ze vele sociale vaardigheden die ze voor de rest van hun leven nodig zullen hebben van zowel de moederpoes als de nestgenootjes.

Er is in principe geen wetgeving die je verbied om kittens gratis weg te geven. Bedenk echter wel dat er ook mensen met slechte bedoelingen dan heel gemakkelijk aan kittens geraken. Bovendien ben je wettelijk verplicht de kittens voordat ze naar een andere thuis vertrekken steriel te maken, te chippen, chip te laten registreren en minstens 1x te vaccineren. Daar hangt natuurlijk een kostenplaatje aan vast waardoor een gratis kitten meer en meer een utopie wordt.

Volgens de Belgische Wetgeving moeten alle katten die na 31 augustus 2014 geboren werden steriel zijn. Nestjes zouden dus in principe niet vaak meer mogen voorkomen, tenzij je een erkende fokker bent. Is het toch het geval dan mag je enkel adverteren in een gespecialiseerd magazine daarvoor en niet op sociale media of zoekertjes. Het best neem je contact op met een plaatselijk asiel zodat ze je verder kunnen helpen met het vinden van een goede thuis nadat ze wettelijk in orde gezet zijn (steriel, gechipt, gevaccineerd). Laat daarna ook de moederpoes zo snel mogelijk steriel maken.

Elke kat moet voor de leeftijd van 12 weken gechipt zijn en geregistreerd via CatID. Oudere katten die van eigenaar veranderen moeten ook gechipt en geregistreerd worden. Komt je kat uit het buitenland? Dan moet je ze binnen de 8 dagen registreren bij CatID. Katten die geboren werden voor november 2017 en niet van eigenaar veranderen, zijn dus niet wettelijk verplicht gechipt te zijn. Hoewel het niet verplicht is, is het wel aan te raden. De kans dat je je kat terugvindt nadat ze verloren liep is door een geregistreerde chip namelijk veel groter.

Als je kat geboren werd na 31 augustus 2014 dan moet je kat steriel zijn. Is je kat ouder, en blijft ze bij u, dan is het niet verplicht. Wil je je kat echter een nieuwe thuis geven, dan moet ze ook steriel gemaakt worden voordat ze naar die nieuwe thuis mag. Deze wetgeving geldt natuurlijk niet voor erkende fokkers.

Een eerste vaccin wordt gegeven aan de leeftijd van 8 à 9 weken. Deze moet dus zeker nog gegeven worden voor de kittens verhuizen naar hun nieuwe thuis. Een tweede vaccin volgt op de leeftijd van 12 à 13 weken. Als ze de leeftijd van 1 jaar bereikt hebben wordt een derde vaccin gegeven. Daarna is een jaarlijkse vaccin aan te raden.

Surf naar CatId en vul het chipnummer in van je kat. Je kan dit terugvinden in het Europees Paspoort. Het nummer bestaat uit 15 cijfers en zijn voor elk dier uniek. Klik vervolgens op 'Zoek jouw kat'. Je komt op de pagina terecht waar alle openbare gegevens van je dier staan. Je ziet in ieder geval de naam van je kat, het geslacht, of ze steriel is of niet en omschrijving van het uiterlijk. Als je gegevens privé zijn, dan houdt het daar op. Staan ze openbaar, dan zie je ook je contactgegevens. Gegevens die privé staan, kunnen enkel bekeken worden door dierenartsen en asielverantwoordelijken. Openbare gegevens door iedere andere persoon of instantie die over een chiplezer beschikt.

Surf naar CatId en vul het chipnummer in van je kat. Je kan dit terugvinden in het Europees Paspoort. Het nummer bestaat uit 15 cijfers en zijn voor elk dier uniek. Klik vervolgens op 'Zoek jouw kat'. Je komt op de pagina terecht waar alle openbare gegevens van je dier staan. Klik op de knop 'Meer acties' links bovenaan. Nu kun je inloggen met je identiteitskaart. Je hebt daarvoor de pincode van je identiteitskaart nodig en een id-lezer. Pas op! Enkel de persoon waarvan de naam geregistreerd is als eigenaar kan de gegevens aanpassen. Gegevens die je oa kunt aanpassen zijn: adres, telefoonnummer en of je je gegevens privé of openbaar wil laten plaatsen. Lukt het je zelf niet? Je dierenarts kan dit ook voor jou doen.

Elke vlaamse gemeente moet een zwerfkattenbeleid opstellen. Als er een kolonie zwerfkatten in je buurt aanwezig is, contacteer dan je gemeente. Bedoeling dan is dat alle katten steriel gemaakt worden en teruggeplaatst worden op de oorspronkelijke locatie. Zo wordt voorkomen dat de kolonie een grotere omvang krijgt en voor problemen zorgt. In sommige gemeenten kan een voederpas aangevraagd worden zodat er iemand verantwoordelijk is voor die kolonie. Die persoon kan dan contact opnemen als er zieke dieren zijn of nieuwe dieren aankomen.

Je contacteert steeds de gemeente als er een dood dier langs de weg ligt. Zij zijn de enige die de bevoegdheid hebben om deze te vervoeren. Er wordt op chip gecontroleerd zodat de eventuele eigenaar gecontacteerd kan worden. Als er gevaar is voor weggebruikers, contacteer dan 101. Een asiel concentreert zich op het helpen en opvangen van levende dieren, een dood dier mogen zij niet komen ophalen.

Trimmen

Daar is een simpel antwoord op: NEE. Ontwollen en plukken beschadigen namelijk de vacht van de kat. Het is niet alleen ongezond, het zorgt ervoor dat er net meer haarverlies optreedt na verloop van tijd. Het zijn trimgebruiken die overgewaaid zijn vanuit het standpunt van de hondenvacht. Een vacht van een hond en een kat zijn echter heel verschillend.

Een kat kan zich meestal zelf heel goed verzorgen en moet dus niet naar de trimmer. Wanneer kan je kat dan wel een trimbeurt gebruiken? Denk aan katten die ziek zijn of al een jaartje ouder waardoor ze zelf niet meer alle plaatsen van hun lichaam goed kunnen verzorgen. Ook katten met overgewicht kunnen dit probleem hebben. Britse langharen of perzen hebben dan weer een niet-ideale lichaamsbouw waardoor zelfverzorging soms wat moeilijker is. Op die plaatsen kunnen dan klitten of vilt ontstaan. Hoog tijd om een professionele trimster erbij te halen. Ga niet zelf proberen dit los te knippen met een schaar, want de huid van een kat is heel kwetsbaar. Voor je het weet zit je bij de dierenarts met een bloedende kat.

Dit hangt van meerdere factoren af. Je trimmer zal je hierbij kunnen adviseren. Voor de meeste katten is twee trimbeurten per jaar voldoende, maar sommige hebben vaker hulp nodig.

Eerst en vooral niet te vaak kammen en het juiste materiaal gebruiken. Ga niet aan de slag met toestelletjes die gebruik maken van mesjes. Dit levert goed resultaat op bij de hond, maar maakt de vacht van de kat helemaal kapot. Daarnaast is het belang van goede voeding zeker niet te onderschatten.

Kortharige katten hoeven meestal niet gekamd te worden, tenzij ze al wat ouder worden. Langharige katten worden het best 1x per week gekamd.

Het materiaal dat je nodig hebt om je langharige kat te verzorgen is een slickerborstel en een rechte metalen kam zonder handvaten. Die hou je vast als een balpen en maak je gebruik van de eerste vier tanden. Op die manier kun je eventuele kleine klitjes ontwarren, beetje zoals de tong van de kat werkt. In de rui-periode en wintermaanden als de lucht droger is door de verwarming voel je best dagelijks eens met je vingers of er zich geen klitten vormen.

Het materiaal dat je nodig hebt om je kortharige kat te verzorgen is in de eerste plaats een microvezeldoekje van een degelijke kwaliteit. Daar 'aai' je de kat elke week eens mee zodat de losse haartjes aan je microvezeldoekje blijven kleven. Daarnaast bezit je best een rechte metalen kam zonder handvaten. Die hou je vast als een balpen en maak je gebruik van de eerste vier tanden. Op die manier kun je eventuele kleine klitjes ontwarren, beetje zoals de tong van de kat werkt.

Een goede kam is recht met niet al te fijne tanden. Hij is van metaal en heeft geen handvaten. Je houdt hem vast als een balpen en maakt enkel gebruik van de eerste vier tanden. Op die manier kun je eventuele kleine klitjes ontwarren, beetje zoals de tong van de kat werkt.

Tijdens de wintermaanden is de vacht in rust en zullen de haren niet groeien. Tijdens het voorjaar, zomer en najaar groeit de vacht wel en worden de haartjes volgens een mozaïekpatroon vervangen. Niet alle haren vallen dus tezelfdertijd uit. Ook groeien de haren aan een tempo volgens de lengte van de haren. Kortharige katten hebben meestal een cyclus van 4 weken. Dit is dus de tijd die nodig is van het ontstaan van een haartje tot het loslaten van het haar. Bij langharige katten kan een cyclus tot 8 weken duren.

Het is normaal dat je kat haar verliest. Als dit extreem veel is kan dit zijn door oa:

De rui is het wisselen van de vacht bij de kat. De haartjes worden gewisseld volgens een mozaïekpatroon. Dit betekent dat ze niet allemaal samen uitvallen. Op die manier is de kat nooit kaal. Er zijn twee periodes waarin de rui voorkomt. In het voorjaar en op het einde van de zomer. In het voorjaar zijn vooral de wolhaartjes aan het uitvallen zodat de vacht minder warm wordt. Katten likken deze wolhaartjes op tijdens het poetsen en slikken ze in. In de (na)zomer zijn het vooral de dekharen die loslaten. Deze dekhaartjes zijn moeilijker op te likken door de kat tijdens zijn poetsbeurten. Ze zijn dan ook voor het overgrote deel in de omgeving van de kat terug te vinden. Bij kortharige katten duurt de rui ongeveer vier weken. Bij langharige katten kan dit tot 8 weken duren.