logo Kattentrimster Felix Fortuna nagels van een kat worden verzorgd door de kattentrimster

Kattentrimster aan huis

Ik trim je kat aan huis regio West-Vlaanderen

Kat- en vachtvriendelijke kattentrimsters

Bij kat- en vachtvriendelijk trimmen gaat men op een niet-invasieve manier te werk. Men gaat uit van het principe dat de meeste katten zich perfect zelf kunnen verzorgen en helemaal geen hulp nodig hebben, ze doen het immers al duizenden jaren in de natuur. Bij het vachtvriendelijk trimmen ga ik enkel die plaatsen behandelen waar de kat wel hulp nodig heeft. Je kan dus best een beroep op mij doen als je kat last heeft van schilfertjes, klitten of vilt, vette vacht, katerstaart of te lange nagels. Dit kan gebeuren doordat je kat wat ouder wordt, ergens pijn of stress heeft, maar we zien ook dat langharige katten of raskatten met een robuustere lichaamsbouw of korte snoet vaak wat hulp kunnen gebruiken met trimmen. Het katvriendelijk aspect houdt dan weer in dat er geen dwang uitgeoefend wordt tijdens het trimmen. Ik pas me aan en volg het ritme dat de kat aangeeft. Dit betekent dat ik mijn tijd neem om uitgebreid kennis te maken met je kat en af en toe pauzes ga inlassen als ik aanvoel dat de kat wat rust nodig heeft. Als de kat extreem angstig is of veel pijn ervaart, kan er in samenspraak met de eigenaar, geregeld worden dat de kat een klein roesje krijgt onder toezicht van een dierenarts zodat de vacht verzorgt kan worden.Boek nu je afspraak telefonisch(0499/48 67 78)of via mail.

Langharige grijswitte pers ligt op tafel met rode bloemen in de achtergrond

Klassiek trimmen van de kat

Langharige grijswitte pers

Niet elke kattentrimmer gaat de kat op een vachtvriendelijke manier trimmen. Bij een klassieke trimbeurt gaat men vaak op regelmatige tijdstippen en soms maandenlang op voorhand een afspraak maken. Dit gebeurt omdat de meeste klassieke trimsters de opleiding gevolgd hebben als hondentrimmer (met enkele uurtjes bijscholing kat) en ze van dit standpunt vertrekken. Een hond doet niet aan vachtverzorging en sommige rassen hebben echt onze hulp nodig. Maar een gezonde kat verzorgt haar vacht dagelijks tot wel drie uur lang. Bovendien hebben alle katten een verschillende haarcyclus wat lang op voorhand een trimbeurt inplannen heel moeilijk maakt. Een klassieke trimmer gaat, ook weer naar voorbeeld van de honden, de vacht grondig verzorgen. Men kamt vlijtig, geef de kat vaak een wasbeurt en er wordt ontwold. Iedereen kent ze wel, die foto's die je overal vindt op sociale media van de kat die net onder handen werd genomen en de enorme berg haren die ernaast liggen, liefst groter dan de kat zelf. Want het idee is dat alles dat wordt uitgekamd door de trimster geen last veroorzaakt voor de eigenaar en de kat. Toch? Of niet? Je raadt het al, mijn antwoord is volmondig nee! De vacht bestaat uit twee soorten haren, namelijk de dekharen en de ondervacht of wolharen. Deze twee soorten haren zijn erg belangrijk voor de kat om zijn temperatuur te kunnen regelen en prikkels aan te voelen, maar dienen ook als bescherming tegen chemische invloeden en mechanisch geweld, zoals krabben en vechten. Ze hebben allebei een verschillende groeicyclus, maar de natuur zorgde ervoor dat beide steeds voldoende aanwezig zijn. Dit is de reden waarom ik het vachtvriendelijk trimmen van je kat wil aanraden. Als je gaat knoeien met de vacht, kunnen er namelijk allerlei problemen optreden.

Kittengewenning trimmen

'Jong geleerd is oud gedaan.' We kennen dit spreekbeurt allemaal maar al te goed, en het geldt ook voor je langharig kitten. Ik kom tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar langs bij je thuis om je kitten te laten wennen aan een vachtbehandeling. Ondertussen leg ik je uitgebreid uit wat het juiste materiaal is om de vacht van je lieverd zelf te kunnen verzorgen, hoe en hoe vaak je je kat moet kammen en wanneer het tijd is om de hulp van een professionele kattentrimster in te schakelen.

Ros langharig kitten

Het verschil tussen een standaard en uitgebreide trimbeurt

Bij een standaard trimbeurt ga ik de oogjes en oren nakijken en eventueel schoonmaken. Het gebit wordt gecontroleerd of alles in orde is, want vaak gebeurt het dat de kat plots zijn vacht niet meer goed kan verzorgen door tandproblemen. Indien ik merk dat er iets aan de hand is, dan verwijs ik u door naar de dierenarts. Dit gebeurt ook als ik een vermoeden heb dat de kat ergens pijn heeft. Daarna komen de nageltjes aan de beurt. Indien de eigenaar dit wenst of als de kat dit onvoldoende zelf kan onderhouden, kunnen de nageltjes van de kat bijgeknipt worden. Dit is geen oplossing om je kat niet te laten krabben aan je meubelen, nagels groeien immers binnen de kortste keren weer terug. Nu komt de vacht aan de beurt. Ik ga de probleemzones behandelen en geef je advies over hoe zelf de vacht van je kat te verzorgen tot ik nog eens langskom.

Een uitgebreide trimbeurt is bijna identiek aan de behandeling bij een standaard trimbeurt. Het grote verschil hier is dat er al viltvorming is bij je kat. Meestal is dit het geval de eerste keer dat ik bij je langskom. Mensen wachten immers meestal tot ze plots merken dat er een serieus probleem is. Vilt moet altijd geschoren worden. Laat je dit doen bij een dierenarts, dan wordt er vaak te veel afgeschoren en te kort bij het vel. Het kan jaren duren alvorens de vacht weer in orde is. Als niet-invasief trimster ga ik enkel de vilt verwijderen en niks meer. Enkel bij extreme gevallen valt dit op, meestal merk je niet zo veel aan het uiterlijk na zo een behandeling. Wat je wel zal opmerken na het trimmen, is dat je kat weer speelser en gelukkiger is. Vilt is namelijk heel pijnlijk voor de kat.

Trustpilot